Powered By Blogger

CURIOZITÂȚI





SEMNIFICAȚIA NUMELOR ȚĂRILOR


Venezuela - Mica Veneție

Iraq - Lângă apă

Spania - Țara iepurilor mulți

Belarus - Rusul alb

Noua Zeelandă - Țara norului alb și lung

Brunei - Acolo

Nigeria - Râul râurilor

Kazahstan - Locul unde stă cineva

Portugalia - Portul Calei

Țara Galilor - Țara străinilor

Brazilia - Roșu ca jăraticul

România - Oamenii din Roma

Monaco - Casa solitară

China - Regatul central

Kenia - Muntele Albeții

Uruguay - Coada păsării

Polonia - Oamenii câmpiilor

Kuweit - Fortăreața

India - Țara hindușilor

Madagascar - Pământ sfânt

Canada - Satul

Japonia - Țara soarelui răsare

Pakistan - Țara celor puri

Guatemala - Țara copacilor mulți

Costa Rica - Coasta bogată

Filipine - Țara lui Filip de Asturia

Uzbekistan - Țara celor liberi

Cambogia - Orașul



DESPRE CIORI


În trecut se credea că ciorile și corbii sunt mesageri ai morții. În această lume plină de superstiții, dacă un corb zbura pe deasupra unei case era semn rău: cineva trebuia să moară! Dacă zbura pe deasupra unui om, acela avea ghinion, iar dacă zbura pe deasupra câmpurilor însămânțate, semințele nu mai încolțeau.

Nu întotdeauna însă corbii au fost priviți cu pesimism. Din cele mai vechi timpuri, oamenii au observat că aceste păsări cu ținută demnă sunt curajoase și deștepte, astfel că le-au respectat, trăind în armonie cu ele.

Corbul este cel mai mare reprezentant al familiei ciorilor (Corvidae). El este răspândit în mai toate regiunile Pământului, dar cel mai frecvent este întâlnit în nord-vestul Europei, în Marea Britanie, Islanda, nordul Scandinaviei, Spania. Preferă tundra, taigaua, pădurile temperate (dar și pădurile tropicale), deșertul, munții. 

Hrana o caută pe sol. Mănâncă hoituri și insecte (în special larve și coleoptere), mamifere mici, reptile, broaște, placente de oi sau de alte mamifere mari, păsări micuțe sau păsări rănite, moluște și alte nevertebrate. Hrana vegetală include cereale și ghinde. Necrofag, se hrănește cu animale moarte, care ar putea răspândi diferite boli. De obicei stochează și ascunde surplusul de „bunătăți”. Uneori duce hrana în gheare sau cioc.

În captivitate, corbul poate să învețe să „vorbească”, imitând foarte bine unele cuvinte.

Din păcate, modificarea habitatului prin intervenția omului a limitat drastic numărul locurilor de cuibărit. Mulți corbi mor fie consumând carcase de animale otrăvite, fie prinși în capcanele pentru ciori sau chiar împușcați. În România s-a înregistrat în utimele decenii o creștere ușoară a efectivului populației cuibăritoare, după ce, de-a lungul anilor, corbul a fost considerat specie ocrotită.

Sursa Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa


DESPRE ALBINE


Știați că... Pentru a produce 1 kg de miere albinele trebuie să facă circa 60.000 zboruri dus și întors de la flori, ceea ce înseamnă cam 150.000 km, ocolul pământului de aproape 4 ori.




LEGI STRANII


Franţa - este interzis să-i pui porcului numele de Napoleon.

Thailanda - locuitorii nu au voie să părăsească locuinţa fără a purta lenjerie intimă. Totodată, le este interzis prin lege să calce pe monedele locale care îl înfăţişează pe rege.

Indonezia - păcatul masturbării este pedepsit prin decapitare.

Swaziland - „iubirea în apă” - a se înţelege contact sexual - poate fi pedepsită printr-un an de închisoare.

Dubai – Emiratele Arabe Unite - este interzis sărutul în public, actul acesta pedepsindu-se cu închisoarea.

Marea Britanie - nu ai voie să mori în clădirea Parlamentului.

SUA - Legal şi teoretic, în Arkansas, bărbatului îi este permis să îşi lovească soţia o dată pe lună. Executarea gestului de două ori pe lună este însă echivalentă cu închisoarea.

Pennsylvania - este interzis ca un bărbat să cumpere alcool fără permisiunea scrisă a soţiei.

Eureka - Nevada - dacă eşti bărbat şi ai mustaţă, nu ai voie să săruţi o femeie.

Iowa - este interzis prin lege să te săruţi mai mult de cinci minute.

Willowdale - Oregon - bărbatul nu are dreptul legal de a înjura în timp ce face sex cu soţia sa.

Joliet - Illinois - femeile pot fi arestate dacă probează mai mult de şase rochii în interiorul aceluiaşi magazin.

Liban - persoanelor de sex masculin le este permis legal să întreţină raporturi sexuale cu animale; cu o singură condiţie: acestea trebuie neapărat să fie femele!

Bangladesh - este interzis prin lege să copiezi în timpul examenelor şcolare. Pentru copiat, elevii trecuţi de 15 ani pot primi pedeapsa cu închisoarea.

Bahrein - un ginecolog nu are voie să facă un consult direct al organelor genitale ale pacientului. Pentru un examen ginecologic, medicul respectiv trebuie să utilizeze o oglindă în care să se reflecte zonele intime.

Brazilia - în timpul actului sexual, bărbatul este obligat prin lege să-i asigure orgasm partenerei sale.

Scoţia - eşti obligat legal să deschizi uşa şi să pofteşti înăuntru orice persoană, chiar şi un necunoscut, care îţi cere permisiunea de a utiliza toaleta.

Regiunea Madang - Indonezia - legile vechilor papuaşi sunt încă în vigoare: soţul înşelat are permisiunea şi aprobarea celor din jur de a decapita amantul soţiei, iar înainte de execuţie, amantul este obligat să mănânce degetul iubitei sale.




CURIOZITĂȚI DESPRE LIMBILE LUMII


1. Câte limbi se vorbesc pe pământ? 

Potrivit Ethnologue care ține un astfel de inventar, pe toată planeta ar exista 6912 limbi, unde nu sunt incluse 300, 400 de limbi aproape dispărute care se mai vorbesc pe multe insule din Pacific, limbi care nu au fost studiate niciodată din cauza autoizolării acestor populații foarte vechi. Nu au  fost inventariate nici dialectele deoarece în foarte multe țări mari ca China, Indonezia, India, Filipine,  Africa, se întâmplă foarte des de exemplu că într-o regiune cu 500 de sate, pot convețui și peste 2 mii de dialecte.


2. În care țară sunt cele mai multe limbi recunoscute?

 Papua Noua Guineie deține recordul, la o populație de circa 6 milioane de locuitori, au 820 de limbi recunoscute, atât de diferite între ele, încât pentru a se înțelege folosesc engleza. Trebuie ținut cont de factorul izolării acestor popoare de restul lumii timp de sute, poate chiar mii de ani.


3. Care sunt limbile cele mai folosite din lume?

 Cea mai folosită limbă din lume este fără îndoială chineza, cu dialectul oficial Mandarin. Se estimează că în toată China, sunt 1 miliard de persoane care o folosesc. Sigur că au și foarte multe dialecte, dar folosite de mai puțini oameni. Chineza este limbă oficială în mai multe țări din afara Chinei, în state ca: Taiwan, Malayesia, Singapore.


4. Care este limba cea mai urâtă din lume? Dar cea mai frumoasă?

 Nu cunoaștem un studiu care ar fi căutat așa ceva, dar după părerile internauților, cele mai urâte și grele limbi din lume ar fi araba, germana, și celelalte limbi nordice urmate îndeaproape de unele indo-asiatice. În schimb, în ce privește cele mai frumoase limbi din lume, în frunte pare a fi italiana, urmată de limba franceză și spaniolă.


5. Cea mai grreu de învățat limbă din lume?

Aici avem un studiu serios realizat de British Foreign Office care spune că limba bască este limba cel mai greu de învățat din lume deoarece nu face parte din familia limbilor indo-europene, și nu poate fi asemănată cu nici o altă limbă din lume. Are reguli gramaticale nemaiîntâlnite nicăieri. Explicația care se dă este aceea că a făcut parte dintr-o familie de limbi dispărute de foarte mult timp.


6. Limba cea mai ușoară?

 Populația amazoniană Piraha pare că deține acest record având un vocabular cu doar câteva sute de cuvinte, nu are gramatică, trecut, prezent, viitor, nu are numere și nici culori; acestea se explică arătându-le. Această limbă este în curs de dispariție și se vorbește doar în câteva sate în curs de dispariție și acestea.


7. Care este limba cea mai complexă, cu cele mai multe cuvinte?

În mod logic este engleza cu peste 250.000 de cuvinte. Limba lui Shakespeare este și cea mai sfudiată limbă de pe pământ urmată în clasifică (după numărul de vorbitori) de chineză și spaniolă.


8. Care este limba cea mai veche și lume?

 Dintre limbile vorbite se pare că cea chineză este cea mai veche limbă din lume. Foarte veche este și greaca antică, persana, araba, latina, dar în timp s-au transformat, evoluat, atât de mult, încât nu se mai poate spune că sunt aceleași limbi de acum 2000, 3000 de ani.


 9. Cel mai lung cuvânt din lume?

Este un termen din limba engleză care indică o proteină gigantă și începe cam așa: Acetylseyltirosylserylisoleocylhreon.... are 189. 819 litere imposibil de pronunțat...

 

10. Limba cu cele mai multe prostii din lume? Ați ghicit! Este tot italiana care vine considerată și cea mai frumoasă. Potrivit unuia dintre cela mai importante dicționare italiane, Zingarelli, limba italiană conține între 300 și 500 înjurături, cuvinte ofensatoare, sau care denumesc organele sexuale în mod voit vulgar. Totuși, trebuie ținut cont și aici de dialecte, limbile recunoscute în peninsulă sunt 5.


Sursa: Dicționarul etimologic al țărilor, Oxford






DESPRE NOTELE MUZICALE


Știați că...? Cea mai veche notă muzicală datează din jurul anului 2000 Î.Hr. și a fost scrisă în cuneiformă pe o tabletă descoperită de arheologi în Sumer(Irak), în orașul Nippur. Pe tableta respectivă se găseau instrucțiuni cu privire la muzică pe care trebuia să o cânți. Se pare că muzica era compusă  în Sumerul antic în armonii de terțe. Cercetările ulterioare au demonstrat că indicațiile fac referire la coardele unei lire, al cărui acordaj este descris pe tabletă. Acestea sunt cele mai vechi melodii găsite.


În ceea ce privește sistemul de notație muzical al Greciei Antice acesta apare undeva prin secolul al VI-lea Î.Hr. În zilele noastre se găsesc păstrate mai multe compoziții complete, dar și fragmente care

au supraviețuit trecerii timpului. Un astfel de exemplu este epitaful Seikilos care datează de prin secolele II ÎHr.-I D.Hr. Notația propriu-zisă se realiza prin amplasarea unor simboluri deasupra silabelor textului. De asemenea și Imnurile Delfice folosesc această notație. Se pare însă că notația muzicală grecească dispare în perioada declinului Imperiului Roman.


În vestul Europei muzica a evoluat puțin diferit. În anul 500, scriitorul Boethius a introdus notarea muziclă cu litere. Acesta a atribuit 15 litere pentru două octave. Însă sistemul pe care îl cunoaștem cel mai bine și care este folosit și astăzi a fost inventat în anul 1000 de către un călugăr benedictin pe nume Guido d Arezzo. Sistemul inventat de acesta folosea sunetele „Ut, Re, Mi, Fa, Sol, La, Si” pentru a reprezentat o octavă. Ulterior sunetul „Ut” este înlocuit cu sunetul „Do” de la cuvântul „Dominus”(Dumnezeu), pentru ca Dumnezeu să fie începutul scării muzicale.


În ceea ce privește muzica bizantină știm despre aceasta că era o muzică religioasă inspirată din muzica Greciei Antice și din cea a Orientului Apropriat preislamic. În muzica bizantină notarea sunteleor se face la fel ca în vestul Europei, de la stânga la dreapta cu diferența că simbolurile erau diferențiale nu absolute. Acest lucru înseamnă că notele muzicale indicau schimbarea tonalității, iar muzicianul avea dificila sarcină de a deduce cu exactitate următoarea notă.


Solfegiul bizantin era compus din șapte note standard după cum urmează :pá, vú, ghá, dhe-, ké, zo-, ne și corespund notelor re, mi, fa, sol, la, si, do. În muzica bizantină sunt folosite opt scări netemperate numite „E-khoi”(sunete). De aceea în muzica bizantină tonalitatea absolută a fiecărei note în parte variază câte puțin, depinzând de E-khos-ul folosit. Notele musicale bizantine sunt folosite și în ziua de azi în majoritatea bisericilor ortodoxe.


Sistemul major(cu o jumătate de ton mai sus decât nota scrisă) și minor(cu o jumătate de ton mai jos decât nota scrisă) a început să fie folosit de timpuriu. Semnele minor(bemolul stilizat în litera „b”) si major au fost dezvoltate din simbolul B-minor(Si-minor) și respectiv diezul stilizat(#). Majorul a apărut ca o extensie a minorului.


Un pas important în evoluția notelor muzicale se face în secolul al XIII-lea, când Franco de Cologne scrie lucrarea „Ars cantus mensurabilis”. În această lucrare Franco de Cologne a încercat să codifice tonalitatea sunetelor și durata acestora. Lucrarea este bună, dar limitată deoarece notele erau fie lungi(întregi), fie scurte(o treime din nota întreagă).

Deși la început sistemele de notare muzicală au dat dovadă de o varietate mare, în secolele XVII - XVIII notele muzicale au început să fie standardizate, ajungând-u-se la forma pe care o cunoaștem astăzi. Sursa Agerpres




PRIMUL TEATRU EVREIESC


Știați că primul teatru evreiesc din lume a funcționat la Iași?

Obeliscul amplasat pe locul Teatrului evreiesc Pomul Verde din Iași care se poate vedea și acum este un monument dedicat memoriei primului teatru profesionist din lume în limba idiș, întemeiat de către actorul și dramaturgul Avraham Goldfaden (1840-1908) în anul 1876. Obeliscul este amplasat pe locul unde s-a aflat grădina de vară "Pomul Verde", actualmente chiar în Parcul din fața Teatrului Național Vasile Alecsandri din Iași.










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează