Powered By Blogger

4 nov. 2022

Teodor Pâcă - Biografie



Teodor Pâcă (n. 1 ianuarie, 1928, Ploiești - d. 16 iunie 1978, București) a fost un poet și traducător român (aparținut structural curentului onirismului poetic). A publicat în timpul vieții un singur volum de versuri „Poezii” la Editura Eminescu/București 1970.

În anul 2000, George Astaloș îi publică volumul „Scurtă despărțire".

A fost căsătorit cu Ana-Marina Voiculescu (viitoarea soție a lui Leonid Dimov) cu care a avut o fiică, Ileana (n. 1957).

A murit la numai cincizeci de ani.

Studiază dreptul doi ani, după care se transferă la Institutul "Maxim Gorki" (prin 1949. Inițial membru al Partidului Muncitoresc Român, este exclus din partid și exmatriculat înaintea susținerii examenului de stat datorită unor păreri "revizioniste". Lucrează ca impiegat, profesor suplinitor, sortator de piei într-o tăbăcărie, vopsitor, zugrav, electrician.

La Medgidia este o perioadă antrenor de box.

Boem din fire, este prieten cu printre alții Tudor George, Leonid Dimov, Florin Pucă, Stan Palanca, Virgil Mazilescu, George Mărgărit, Dumitru Țepeneag, George Astaloș.

Ani intregi s-a vorbit în cercurile literare bucureștene, că marele poet Teodor Pâcă ar fi scris și un roman, rămas nepublicat, și că acel roman ar fi fost redactat pe un sul de hârtie igienică. Zvonul nu a fost confirmat, dar nici infirmat de nimeni, până acum. În realitate romanul există și a fost scris într-adevăr, pe un sul de hârtie. Dar nu pe hârtie igienică, ci pe hârtie de telex. Romanul se află în manuscris, printre cele 8.000 de documente olografe ale generalului Cârjan. Nu are titlu și pare neterminat. Ar mai fi de adăugat că nu doar acest roman, ci toate manuscrisele lui Teodor Pâcă, precum și cele ale pictorului Florin Pucă se află în posesia generalului Lazăr Cârjan. Acesta și-a asumat, ca pe o misiune de onoare, datoria de a publica toată opera, edită și inedită a lui Teodor Pâcă, iar drepturile de autor dorește să revină văduvei scriitorului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează